Stappenplan
Je wilt gaan bouwen of verbouwen maar hebt geen idee waar je moet beginnen. Maak je nu eerst een ontwerp of laat je direct een aannemer komen? Om je op weg te helpen hebben wij een stappenplan gemaakt. Op deze pagina lees je welke stappen je kunt nemen om tot je droomresultaat te komen.
Stap 1
Persoonlijk (online)gesprek
De eerste stap binnen het stappenplan die wij met u kunnen zetten is het gesprek aangaan. Het liefst bij u aan de keukentafel maar desgewenst kan het ook online.
Wij vinden het belangrijk dat we u ook persoonlijk kunnen spreken. In het eerste gesprek heeft u de ruimte om uw (schets)plannen bekend te maken en adviseren wij welke stappen u het beste kan nemen en of uw bouwplannen haalbaar zijn.
Vervolgstap:
Stap 2
Verzamelen gegevens
In het kennismakingsgesprek hebben we het mogelijk gehad over een planning en wat het allemaal gaat kosten. Maar voordat wij een offerte kunnen uitbrengen is het noodzakelijk eerste te onderzoeken welke informatie allemaal voorradig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oude bouwtekeningen, foto’s van eerdere verbouwingen en/of constructieberekeningen- tekeningen.
Hoe komen we aan deze informatie?
Hiervoor zijn in eerste instantie 2 opties:
Optie 1: Oude bouwtekeningen in u eigen bezit.
Optie 2: Het bouwarchief raadplegen. Bij iedere gemeente in Nederland heeft een bouwarchief. In de meeste gevallen kunt u kosteloos of tegen een klein legesbedrag het archief van uw woning/gebouw opvragen.
Indien er gegevens aanwezig zijn, wordt op basis van de aanwezige gegevens door ons een offerte uitgebracht en tevens de haalbaarheid van uw plan getoetst.
Is er geen informatie beschikbaar dan is optie 3 van toepassing:
Optie 3: Inmeten bestaande situatie. Helaas is dit wel de meeste dure oplossing van de drie, maar als u en de gemeente geen bouwtekening heeft ontkomt u er helaas niet aan.
Stap 3
Ontwerp
Op basis van uw wensen gaan wij aan de slag met een eerste ontwerp.
Dit eerste ontwerp leggen wij bij u voor. U mag hier van vinden wat u wil. Wees vooral eerlijk, het wordt immers uw bouwproject.
Niet gelijk tevreden? Dan maken we in overleg met u een nieuw ontwerp.
In het ontwerp houden wij uiteraard rekening met op dat moment geldende regelgeving, zoals regels uit het Omgevingsplan en de regels uit de welstandsnota.
Stap 4
Conceptaanvraag
Er kan niet altijd kan op voorhand worden aangegeven of uw bouwplan haalbaar is. Wij adviseren dan ook in deze gevallen een conceptaanvraag, initiatiefplan of vooroverleg in te dienen. Allemaal hetzelfde echter heeft iedere gemeente in Nederland hiervoor een eigen benaming.
De gemeente toetst in vele gevallen het bouwplan aan:
- het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl);
- het Omgevingsplan (inclusief de welstandsnota).
Het resulataat van een vooroverleg kan uiteraard positief of negatief zijn. Indien het bouwplan niet aan de regels voldoet geven gemeente daar vaak ook een motivering bij. Met deze motivering kunnen wij samen met u kijken welke plannen er dan mogelijk wel haalbaar zijn.
De aanvragen van een conceptaanvraag heeft voor-en nadelen. Hieronder de belangrijkste voor u samengevat:
Voordelen | Nadelen |
Voor een conceptaanvraag is een (ontwerp) voldoende. |
De gemeente heeft geen wettelijke deadline, oftewel een reactie termijn. |
Je hoeft (nog) geen kosten te maken voor een bouwtekening |
Bij een positief advies op het vooroverleg kun je pas een formele aanvraag omgevingsvergunning indienen (zie ook stap X). |
Constructieberekeningen en tekeningen zijn nog niet nodig |
|
Bij een negatief betaal je minder legeskosten dan bij een formele weigering. |
Stap 5
Bouwkundige tekeningen uitwerken
In stap 5 van het stappenplan gaan wij het ontwerp omzetten in bouwkundige tekeningen en zorgen wij voor een kwalitatieve -en professionele set aan tekeningen.
Dit zijn onder andere de volgende tekeningen:
- Plattegronden (schaal 1:100)
- Geveltekeningen (schaal 1:00)
- Doorsnedes (schaal1:100)
- Detailtekeningen (schaal 1:10)
- Situatietekeningen (schaal: 1:500/1:1000)
De set tekeningen die u ontvangt kunt onder andere gebruiken voor een aanvraag omgevingsvergunning bij de gemeente, vergelijking van offertes van aannemers en/of als onderlegger waarmee een aannemer kan gaan bouwen.
Stap 6
Overleg en afstemming met de constructeur
Uw bouwplan is bijna gereed voor het indienen van een aanvraag omgevingsvergunning, maar u wilt natuurlijk wel dat uw nieuwe woning of verbouwing sterk en stabiel zijn.
Om dit te beoordelen heeft u een constructeur nodig. De constructeur zal zorgen voor een constructieberekening- en tekening. Met deze gegevens kunnen we aantonen dat alles voldoet aan de op dat moment geldende regelgeving op het gebied van constructies.
U mag zelf bepalen welke constructeur u kiest. Wij kunnen u uiteraard ook hierin ondersteunen.
Stap 7
Verzamelen overige benodigde gegevens
Gaat u bouwen of verbouwen is in de meeste gevallen een bouwtekening in combinatie met een constructieberekening – tekening voldoende voor het aanvragen van een omgevingsvergunning. Het kan echter voorkomen dat er ook nog andere onderzoeken nodig zijn. U mag uiteraard van ons verwachten dat wij dit al in een vroeg stadium met u hebben gecommuniceerd.
Dit kunnen onder andere de volgende rapporten/onderzoeken zijn:
- Verkennend bodemonderzoek;
- Archeologisch (veld)onderzoek;
- Sondering en funderingsadvies;
- Akoestisch onderzoek;
- Berekening geluidwering gevel;
- Brandveiligheid;
- Bbl-berekeningen (o.a. bruikbaarheid, daglicht, ventilatie, BENG en MPG).
Zodra alle gegevens voorradig zijn kunnen we door naar stap 8. In sommige gevallen kunnen ook in eerder stadium overstappen naar de volgende stap.
In een voorstadium hebben wij bepaald of er omgevingsvergunning dient te worden aangevraagd bij uw gemeente. In stap 8 van ons stappenplan gaan we deze aanvragen bij uw gemeente.
Het streven is een volledige aanvraag in te dienen. Klinkt logisch, maar de ervaring leert dat de doorlooptijd van een aanvraag omgevingsvergunning sneller kan als alle gegevens tegelijkertijd worden ingediend.
Wat is de doorlooptijd van een aanvraag omgevingsvergunning?
De invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2024 heeft ervoor gezorgd dat in eerste instantie altijd binnen 8 weken een besluit moet worden genomen door het bevoegd gezag (bijvoorbeeld uw gemeente). De aanvraag kan echter tussentijd worden stilgezet voor aanvullende/ontbrekende gegevens en worden verlengd wanneer er nog geen besluit kan worden genomen. Klinkt ingewikkeld maar dit proces kan plat worden geslagen. Heeft u hier vragen over laat het ons vooral weten.
Hoe vraag je een omgevingsvergunning aan?
Een omgevingsvergunning vraag je aan via het Omgevingsloket. Als wij de aanvraag omgevingsvergunning voor u aanvragen doe wij dit als gemachtigde en nemen wij ook alle communicatie met de gemeente over totdat de omgevingsvergunning is verleend.
Legeskosten
Naast dat u kosten hebt gemaakt voor bijvoorbeeld onze bouwtekeningen en eventuele rapporten dient u ook kosten voor de aanvraag omgevingsvergunning te betalen. Deze kosten noemen ze ook wel de ‘legeskosten’. Deze kosten worden berekend op basis van de opgegeven bouwkosten en de legesnota van uw gemeente. De legeskosten maken nooit onderdeel uit van onze offerte en komen ten alle tijde voor eigen rekening.